Nog geen aangifte inkomstenbelasting 2014 gedaan?

Dit jaar had je een maand langer de tijd om aangifte inkomstenbelasting te doen. Maar, misschien was dit nog niet voldoende tijd voor je en zit je nog steeds tegen de aangifte aan te hikken. Hiervoor heb je uitstel aan kunnen vragen tot 1 september. De tijd dringt dus.

Controleer de gegevens

Tegenwoordig heeft de belastingdienst al gegevens voor je ingevuld, maar controleer deze goed. De fiscus heeft niet alle gegevens paraat en ook fiscale voordelen worden niet automatisch meegenomen.

Verreken schulden

In box 3 worden spaargeld, beleggingen en ander vermogen belast. De basis is 1 januari van het betreffende jaar. Er is een heffingsvrij vermogen van 21.139 euro (partners: 42.278). Schulden tellen mee bij het bepalen van de omvang van je vermogen. Schulden die je maakte voor de aanschaf van een auto of tweede huis tellen allemaal mee, net als een negatief banksaldo en schuld bij familie.

Trek ziektekosten af

De overheid heeft flink het mes gezet in aftrekposten bij ziekte of invaliditeit, maar helemaal weg zijn ze niet. Het loont om de voorwaarden goed te bestuderen. Aftrekbaar zijn (onder voorwaarden) kosten van behandelingen, sommige hulpmiddelen, kleding, beddengoed, vervoer, een dieet en extra gezinshulp. Ook kosten die zijn gemaakt voor je partner en kinderen jonger dan 27 jaar en inwonende, hulpbehoevende ouders en ernstig gehandicapten zijn aftrekbaar.Toch nog hulp nodig?

Misschien dat je er nog steeds niet helemaal uit komt en graag hulp wil. Geen nood, wij helpen je met de aangifte, hoe ingewikkeld deze ook is. Voor een schappelijk tarief doen onze adviseurs voor jou de aangifte, zorgen voor de aanvraag van de juiste toeslagen en bekijken of er mogelijkheden zijn voor middeling (bij een sterk wisselend inkomen).

Box 3 vermogen?

Heffing box 3 vermogen

Misschien heb je het al mee gekregen, maar er is nogal wat te doen over de heffing die je moet betalen over je vermogen in box 3. Het zou namelijk in strijd zijn met de Europese regels. Naar aanleiding hiervan is er massaal bezwaar gemaakt door de belastingbetaler.

Vanwege het groot aantal ingediende bezwaarschriften tegen de box 3-heffing heeft de staatssecretaris besloten om deze bezwaarschriften als massaal bezwaar af te behandelen.

Belastingaanslag staat nog niet definitief vast

De behandeling als massaal bezwaar houdt in dat een klein aantal zaken aan de rechter zal worden voorgelegd. Oordeelt de rechter uiteindelijk dat de heffing in box 3 in strijd is met de Europese regels, dan krijg je ook geld terug als je geen bezwaar hebt ingediend maar wel belasting in box 3 hebt betaald. In dat geval moet je aanslag op 26 juni (het moment van het ingaan van het besluit) nog niet definitief vaststaan. Een aanslag is definitief als de bezwaartermijn van zes weken na de datum van de aanslag is verlopen.

Let op! De toezegging van de Belastingdienst heeft alleen betrekking op de vraag of de box 3-heffing op spaarsaldi op zichzelf in strijd is met Europees recht. Wil je ook jouw persoonlijke en individuele omstandigheden in aanmerking nemen, dan moet je wel bezwaar maken. Mail ons en vraag om het Gratis voorbeeld bezwaarschrift

Kom jij in aanmerking?


De toezegging geldt niet voor alle aanslagen inkomstenbelasting maar alleen voor die aanslagen die op 26 juni 2015 nog niet onherroepelijk vaststaan. Dit betekent dat de toezegging geldt voor:


·        alle aanslagen die op 26 juni 2015 nog niet definitief waren opgelegd, maar ook voor;

·        alle aanslagen waarvoor nog bezwaar of beroep liep op 26 juni 2015, en;

·        alle aanslagen waarvan nog niet 6 weken zijn verstreken na aanslagdatum of datum uitspraak bezwaar/beroep.


Alle overige (oudere) aanslagen zullen helaas niet worden herzien als de Belastingdienst geheel of gedeeltelijk in het ongelijk wordt gesteld. 


Let op! De Tweede Kamer moet nog instemmen met de toezegging van de Staatssecretaris. De verwachting is dat de Tweede Kamer instemt, maar tot die tijd geldt nog een voorbehoud. De toezegging van de Staatssecretaris vervalt namelijk als de Tweede Kamer niet instemt.

www.fi-nance.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0345-501828