Je btw aangifte, Als ondernemer krijg je hier (bijna altijd) mee te maken. Voor de één een eitje, voor de ander een last.

Met deze 8 tips willen we jou wat meer rust en inzicht geven, zodat je met een geruster hart je btw aangifte in kunt dienen.

1. Doe je aangite OP TIJD

Erg flauw, maar toch zeker waar. De belastingdienst is niet mals met het uitdelen van boetes. Dien je de aangifte te laat in dan krijg je een boete. Zorg dus dat je tijdig aan de slag gaat met je aangifte. Omdat dit toch niet dagelijks voorkomt heeft de belastingdienst een speciale btw alert- app ontwikkeld. Downloaden dus!

2. Begin op tijd

Ken je dat, dat wachten tot het laatste moment? Toch scheelt het een hoop stress als je tijdig begint met de aangifte. Als je op tijd de aangifte indient geeft dit rust. Je hoeft je geen zorgen meer te maken dat je te laat bent en je hebt de tijd om je administratie helemaal op orde te maken. 

3. Heb jij je boekhouding helemaal op orde?

En dan begin je er aan, die btw aangifte, maar je ziet nog overal bonnen en facturen liggen die je nog niet hebt ingeboekt! En die tijd tikt maar door. Werk daarom regelmatig je administratie bij, zodat je niet op het allerlaatste moment nog als een razende je facturen en inkopen moet gaan boeken. Werk jij al met een online boekhoudprogramma? Dit kan je helpen het jezelf makkelijker te maken. Vaak kan je met jouw telefoon alle bonnen inscannen zodat jij of jouw boekhouder ze alleen nog maar naar de juiste kostenplaats hoeft toe te wijzen. En jij... houdt tijd over voor leukere dingen dan de administratie.

4. Verstuur je facturen niet aan het einde van het kwartaal

Wanneer je aan het einde van het kwartaal denkt, oeh ik moet nog wat facturen versturen, wacht daar dan een dagje mee. Als jij je facturen stuurt aan het einde van het kwartaal betaal je direct in je aankomende btw aangifte de btw die je op die facturen zet. Als je er één dagje mee wacht dan heb je die btw weer 3 maanden uitgesteld. TIP TIP TIP!!! Geef natuurlijk niet de btw uit alsof het inkomsten zijn, maar zet het apart voor je btw aangifte voor het komende kwartaal. 

5. Plan je betaling

Je hebt netjes de administratie bijgewerkt, je aangifte is al netjes de deur uit en je denkt klaar te zijn. Helaas! De betaling moet nog plaatsvinden! En vergeet die niet, want ook al heb je de btw aangifte op tijd ingediend, is je betaling niet vóór het einde van de maand op de rekening van de belastingdienst, dan krijg jij toch mooi een boete.

Dus.. zet die betaling alvast klaar zodat je ook daar geen omkijken meer naar hebt.

6. Btw en het buitenland

Doe je ook zaken met het buitenland? Vergeet dan niet ook die posten aan te geven in je btw aangifte. Zijn er intracommunautaire leveringen en/diensten (leveringen van goederen en diensten van en naar jou in Europa) van toepassing, vergeet dan niet de ICP aangifte als extra aangifte naast je normale btw aangifte in te dienen. Gelukkig krijg je hier geen boete voor als je deze vergeet, maar handig is het natuurlijk niet, want dan kan je het achteraf allemaal nog eens gaan doen.

7. Foutje gemaakt?

Heb je per ongeluk een foutje gemaakt? Geeft niks, je kan altijd je aangifte corrigeren door middel van een suppletie aangifte in te dienen. Is het een ‘klein’ foutje, vergeet dan die suppletie en voeg je correctiepost toe aan je btw aangifte van het volgende kwartaal.

8. Niet aftrekbare btw

Ben je lekker bezig met je bonnen in te boeken, let er dan wel op dat niet alle btw aftrekbaar is. Btw op eten en drinken in de horeca is niet aftrekbaar. Verzekeringen kennen assurantiebelasting, dus niet te verwarren met btw, en is dus ook niet aftrekbaar. Wat is er nog meer niet aftrekbaar? De btw op je privé uitgaven. De btw die je betaalt over uitgaven voor giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, is niet altijd aftrekbaar. Er geldt een drempelbedrag van € 227,- (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Zijn jouw jaarlijkse uitgaven niet hoger dan dit bedrag? Dan mag je de btw gewoon aftrekken.

We hopen dat jij met deze tips helemaal uit de voeten kunt met je btw aangifte. Lukt het niet, heb je echt geen tijd, of heb je vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag! Mail naar info@fi-nance.nl of bel 030-7370296 voor contact met één van onze consultants.

Heb je trouwens ons nieuwste whitepaper: Ondernemer, heb GRIP op je financiën al gelezen? Download deze dan hier. Boordevol waardevolle tips voor Grip op je financiën.

Ga naar Grip op je financiën.