Boekhoudtermen en aftrekposten uitgelegd
Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn maar lijkt het soms wel, en zeker door de termen die worden gebruikt. Om het boekhouden toch wat eenvoudiger te maken, zodat je begrijpt wat er gebeurt binnen de boekhouding zullen wij de meest voorkomende termen uitleggen.
Los van of je jouw boekhouding zelf verricht of niet, het hebben van inzicht en grip op jouw administratie vinden wij – en is voor jouw onderneming- erg belangrijk.
Door te snappen wat boekhouding/administratie inhoudt kun je op een eenvoudige manier, bewuster en uiteindelijk dus met meer plezier tijd steken in jouw onderneming.
En mocht je nog meer grip wensen op jouw financiën, bekijk dan onze pagina, hier bieden wij een whitepaper met praktische tips, een uitleg over het 'potjessysteem' en mogelijkheid om deel te nemen aan de cursus 'Ondernemer, heb jij grip op jouw financiën!'
Grip op jouw Financiën
Boekhoudtermen van A tot G
Een administratie opzetten is niet alleen verplicht en noodzakelijk om bijvoorbeeld de btw-aangifte te doen, maar het is ook erg handig en belangrijk om inzicht te krijgen in jouw bedrijf zodat je de juiste bedrijfsmatige keuzes kunt maken. Dit voor nu maar ook voor de toekomst.
De administratie is alle informatie over jouw bedrijf. Van de financiële gegevens tot en met de relatiegegevens. Door een goede administratie bij te houden weet je dus hoe jouw bedrijf er voor staat. Deze kennis is handig voor jezelf maar ook voor de bank, als je een lening wenst, en niet te vergeten voor de Belastingdienst.
Een goede administratie geeft jou direct over- en inzicht zodra je bijvoorbeeld investeringen wilt doen of personeel wenst aan te nemen. Je wilt direct kunnen zien of dit kan of niet.
Tip: het is verplicht om jouw administratie 7 jaar te bewaren. Voor onroerende zaken geldt een bewaartermijn van 10 jaar.
De balans is een moment opname en geeft de financiële situatie weer van een bepaalde periode.
Het overzicht geeft de bezittingen en schulden weer, meestal aan het einde van een boekjaar. Een boekjaar eindigt meestal op 31 december.
Je bezittingen, ook wel activa genoemd, staan aan de linkerkant van de balans. Je schulden, passiva genoemd, staan aan de rechterkant van de balans.
Met een balans zie je in één oogopslag hoe je bedrijf er in financieel opzicht voor staat. Je kunt zien of je onderneming een positief of een negatief eigen vermogen heeft.
Ondernemen doe je vaak omdat je het leuk vindt. Maar uiteindelijk wil je wel winst maken en zeker inzicht hebben in jouw bedrijfsresultaat.
Het bedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft als alle kosten van je netto omzet af zijn gehaald. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel brutowinst of ondernemingswinst genoemd.
Bedrijfsresultaat berekenen: Netto-omzet min bedrijfskosten = bedrijfsresultaat
Netto-omzet
Van de bruto-omzet worden alle verkoopkosten afgetrokken zodat de netto-omzet overblijft. Denk hierbij aan inkoopkosten van producten die je verkoopt, schadevergoedingen en eventuele kortingen. Andere bedrijfskosten worden niet meegenomen.
Bedrijfskosten
Dit zijn alle overige kosten, zoals personeelskosten, kantoorkosten, autokosten, verzendkosten etc..
Nettowinst na belasting
Het bedrijfsresultaat na het betalen van de belasting is het bedrag wat de nettowinst is.
Als ondernemer verkoop je producten en/of diensten waarmee geld wordt verdiend. Je maakt dus omzet en hier wordt belasting op geheven.
De betekenis van btw is Belasting Toegevoegde Waarde.
Het is belasting die over de toegevoegde waarde (omzet minus kosten) moet worden betaald aan de Belastingdienst. Deze belasting wordt geheven over ieder product of dienst dat wordt verkocht door een onderneming.
Belasting als toegevoegde waarde wordt belast op alles wat een ondernemer in-en verkoopt. Afhankelijk van het type product of dienst zijn de tarieven 0%, 9%, of 21%.
'Btw verleggen' houdt in dat de btw van leverancier naar de afnemer wordt verlegd. Dit wordt ook wel de btw-verleggingsregeling genoemd. Het gaat hier altijd om verkopen tussen ondernemers.
Dit betekent dat ondernemers facturen versturen zonder btw en dat de andere (de betalende partij) hier zelf btw over rekent en afdraagt aan de belastingdienst. Als er btw verlegd wordt, moet dit apart vermeld worden op de factuur, inclusief het btw-identificatienummer van de afnemer.
Het meest wordt het btw verleggen gebruikt als er zaken worden gedaan met het buitenland. In de bouw komt het ook vaak voor, denk hierbij aan onderaannemers en het uitlenen van personeel.
De betekenis van cashflow is kasstroom, oftewel je geldstroom. De term cashflow wordt gebruikt om aan te geven hoeveel geld er binnenkomt en ook weer uitgaat. Bij een negatieve cashflow gaat er meer geld uit dan dat er binnenkomt, waardoor je financiële uitdagingen kunt krijgen. Het is altijd verstandig om te bekijken wat jouw cashflow is over meerdere perioden zodat je rekening kunt houden met uitgaven.
Vergelijk het eens met het huishouden. Als je aan het einde van de maand niet genoeg geld hebt om boodschappen te kunnen doen of de hypotheek te betalen, dan ontstaat er een negatieve cashflow. Je uitgaven zijn groter dan de inkomsten, waardoor je moet lenen of je spaargeld moet opmaken.
Inkomend geld – uitgaand geld = cashflow
Consolidatie is het samenvoegen van alle financiële gegevens van moeder- en dochterbedrijven. Zo ontstaat er een complete jaarrekening voor het hele bedrijf (de groep). In één overzicht zie je direct wat de resultaten zijn van alle onderdelen van jouw bedrijven.
Het voordeel van consolidatie is dus dat als je meerdere bedrijven hebt in één groep, denk bijvoorbeeld aan meerdere werkmaatschappijen, je voor alle werkmaatschappijen in één oogopslag kunt zien wat de financiële situatie is en hoe de onderdelen presteren.
Wij gaan ervan uit dat je de term crediteur vast al eens bent tegengekomen. Maar wat is een crediteur precies? Een crediteur is een persoon of bedrijf (bijvoorbeeld een leverancier) die jij nog moet betalen.
Het verschil tussen crediteuren en debiteuren: Een debiteur is dus het tegenovergestelde van een crediteur. Een debiteur is iemand van wie jij nog geld krijgt.
Een creditnota of creditfactuur is een factuur waarmee je een eerder gestuurde verkoopfactuur kunt herstellen. Met deze factuur kun je het factuurbedrag van een verkoopfactuur uit het verleden crediteren.
Zo kun je foutief gefactureerde bedragen corrigeren of een geheel bedrag kwijtschelden. De klant hoeft het bedrag op de eerder verstuurde factuur niet meer, of nog een gedeelte, te betalen. Als de klant al heeft betaald dan moet je het bedrag op de creditfactuur terugstorten of verrekenen met een nog openstaande factuur.
Om jouw onderneming draaiende te houden en openstaande facturen te kunnen voldoen, moet je voldoende geld op de rekening hebben. Door regelmatig de current ratio te berekenen houd je grip en overzicht of de rekeningen nog wel betaald kunnen worden (liquiditeit).
De verhouding tussen vlottende activa + liquide middelen en het kort vreemd vermogen en bepaalt in hoeverre jouw onderneming de lopende rekeningen kan betalen (liquiditeit).
Vlottende activa (VLA) + liquide middelen (LA) / kort vreemd vermogen (KVV)
Een gezond bedrijf heeft vaak een current ratio van tussen de 1,2 en 1,8
Voorbeelden van vlottende activa (VLA):
- Voorraden
- debiteuren
Voorbeelden van liquide middelen (LA):
- Banksaldo’s
- contant geld
Voorbeelden van kort vreemd vermogen (KVV):
- Bankschulden (dus geen leningen die langer kopen dan één jaar)
- openstaande facturen bij leveranciers
- te betalen belastingen
Debiteuren zijn de klanten waarvan jij nog geld moet krijgen. Als je een factuur hebt verstuurd dan verwacht je dat binnen de gestelde termijn wordt betaald.
Een ezelsbruggetje om de verschillen te onthouden:
Debiteuren > een Debiteur moet geld Dokken
Crediteuren > een Crediteur moet geld Krijgen
Dropshipping is dat ondernemers ervoor kiezen om bestellingen direct vanuit de producent, groothandel of leverancier naar hun klanten te laten sturen.
Deze constructie biedt als voordeel dat jezelf geen voorraad, en dus ook geen opslagruimte, nodig hebt. Jij doet o.a. de verkoop, marketing en natuurlijk de administratie.
Maandelijks zul je zeker diverse facturen versturen en ontvangen. Als je iedere keer op dezelfde manier deze administratie verricht zoals het verwerken, versturen, betalen etc is het best te doen maar zodra je het te druk krijgt of er moeten wijzigingen plaatsvinden, dan kan de lol er snel vanaf gaan.
Oplossingen zijn dan een goed (online) boekhoudpakket of de administratie uitbesteden. En kun jij de focus weer leggen op het ondernemen.
Financiële administratie is het systematisch verzamelen, vastleggen en verwerken van financiële gegevens. Dit om te kunnen besturen, functioneren en beheersen van jouw onderneming en het afleggen van verantwoording daarover.
De financiële administratie is eigenlijk het belangrijkste onderdeel binnen jouw bedrijf. Binnen de financiële administratie worden alle financiële gegevens vastgelegd die te maken hebben met de financiële positie van jouw bedrijf.
Het verschil tussen een boekhouding en een administratie
De termen financiële administratie, boekhouding en administratie worden vaak door elkaar gebruikt. De boekhouding is een onderdeel van de administratie. In de boekhouding zijn alle financiële informatie, zoals de inkomsten en uitgaven vastgelegd.
De administratie is natuurlijk veel breder. Gegevens over klanten en leveranciers, alle correspondentie en contracten, maar ook de registratie van gemaakte uren. De financiële administratie is dus wel hetzelfde als de boekhouding.
Het doel van de financiële administratie
De financiële administratie is om meerdere redenen belangrijk. In deze administratie is terug te vinden wanneer welke kosten zijn gemaakt, wat de inkomsten van het bedrijf zijn, hoe groot het eigen vermogen is en of dat eigen vermogen in een bepaalde periode is gegroeid, of er winst of verlies is gemaakt en nog veel meer.
Goodwill is de niet-tastbare meerwaarde van een onderneming. De waardebepaling van goodwill is los van het zichtbare en de meetbare financiële cijfers.
Goodwill is een waardebepaling die uitgedrukt wordt in de prijs die betaald wordt bij een eventuele verkoop van jouw bedrijf. Goodwill wordt dus berekend bij bedrijfsoverdrachten en afkoopsommen zodat een zo goed mogelijke verkoopprijs kan worden bepaald.
Goodwill is gebaseerd op de marktwaarde en bijzondere kwaliteiten die een onderneming in het verleden heeft opgebouwd zoals:
- Goed personeel.
- Sterke merknaam.
- Bedrijfsimago.
- Bedrijfslocatie.
- Grote naamsbekendheid.
- Vast klantenbestand.
- Intern kennisniveau.
- Groot marktaandeel.
- Goede reputatie.
Boekhoudtermen van G tot Z
Een grootboek is de verzameling van alle grootboekrekeningen bij elkaar. Een grootboekrekening, bijvoorbeeld je omzet of kantoorkosten, is een verzameling van alle inkomsten en uitgaven binnen een bepaalde categorie. Het is dus een lijst met uitgaven en inkomsten die voor de overzichtelijkheid bij elkaar horen.
Door het gebruiken van grootboekrekeningen deel je de boekhouding in feite op in duidelijke stukken. Zo krijg je een beter overzicht over je financiën. Iedere grootboekrekening heeft een uniek nummer zodat het eenvoudig teruggevonden kan worden. Alle grootboekrekeningen samen vormen het grootboek of grootboekrekeningschema.
Balansrekeningen zijn bijvoorbeeld:
- Inventaris
- Bank
- Kas
- Leningen
Voorbeelden van resultatenrekeningen zijn:
- Inkopen
- Verkopen
- Reiskosten
-Advertentiekosten
Bedrijven zoals een BV, NV en Coöperatie zijn verplicht een jaarrekening te maken en op te leveren aan de KvK. Een jaarrekening is het overzicht van de financiële gegevens over het afgelopen jaar.
Wat is een jaarrekening
Een jaarrekening is dus een financieel overzicht van het afgelopen boekjaar. Dit wordt jaarlijks gemaakt en gepubliceerd. In een jaarrekening is voorzien van een Balans en een Winst- en verliesrekening. Ook is er toelichting opgenomen over beide overzichten.
Soorten jaarrekening
Er zijn twee soorten jaarrekening:
Fiscale jaarrekening:
Deze jaarrekening voldoet aan de normen van de belastingdienst en is bedoeld voor de aangifte inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting.
Bedrijfseconomische jaarrekening;
Dit geeft een veel breder beeld van de onderneming. Er wordt geen rekening gehouden met de fiscale normen maar het geeft de werkelijke situatie. Dit type jaarrekening wordt ook vaak gebruikt bij (her)financiering en eventuele verkoop.
IBAN staat voor International Bank Account Number. Ook wel bekend als het internationale bankrekeningnummer dat u gebruikt bij SEPA-betalingen.
Sinds de invoer van het IBAN nummer is er geen verschil meer tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen en incasso’s binnen Europa. Hiervoor zijn het International Bank Account Number (IBAN) en de Bank Identification Code (BIC) in het leven geroepen. Deze banknummers heb je nodig voor al jouw betalingen.
Internationale / buitenlandse betaalopdrachten
Het IBAN nummer zorgt voor een snellere en gemakkelijkere manier van betalen binnen Europa. Internationale en/of buitenlandse betalingen verlopen een stuk efficiënter, plus een correcte identificatie van de ontvanger wordt op deze manier verzekerd.
Je maakt winst met jouw onderneming door diensten en/of producten te verkopen. Over het bedrijfsresultaat (netto omzet-minus kosten) moet je belasting betalen.
Inkomstenbelasting is de Rijksbelasting die je moet betalen over jouw inkomen aan de overheid. En dit gebeurt via de Belastingdienst. Het is het belastinggeld dat ingevorderd wordt door de fiscus in een vorm van accijns/taks om het vermogen van de staatskas te vergroten.
Iedere belastingplichtige die deelneemt aan het economische verkeer betaalt inkomstenbelasting over zijn of haar inkomen en is opgebouwd uit verschillende schijven (boxensysteem).
Voor de inkomstenbelasting zijn er 3 bronnen van inkomen:
- Winst uit onderneming.
- Loon uit dienstbetrekking.
- Resultaat uit overige werkzaamheden.
Zodra je diensten en/of producten aan het buitenland levert krijgt jouw onderneming te maken met wettelijke regelgeving zoals intracommunautaire leveringen.
De betekenis van intracommunautaire levering is een levering van goederen binnen de EU door een leverancier in een EU-land aan een afnemer die in een ander EU-land is gevestigd. Leverancier en ontvanger moeten beide btw-plichtig zijn om aan de wettelijk gestelde voorwaarden te voldoen.
De levering geldt dus uitsluitend tussen lidstaten van de Europese Unie onderling tussen twee ondernemers in twee verschillende EU-landen. Je komt hiervoor dus als ondernemer voor in aanmerking zodra je goederen levert (leverancier) aan het buitenland (exporteur). En wel binnen de EU.
Over deze EU leveringen en/of dienst doe je ook nog apart aangifte naast je gewone aangifte btw.
Het kasboek gebruik je als je een onderneming hebt en je contant geld gebruikt. Bijvoorbeeld een winkel of een horecabedrijf. Als er wordt betaald met onder andere munt- en briefgeld, dan heb je een kasboek nodig.
De betekenis van een kasverschil is het verschil met het kassaldo in de boekhouding en het werkelijke aanwezig contante geld in het bedrijf.
Zodra je het contante geld natelt en het totale bedrag meer of minder is dan in de boekhouding is geregistreerd dan spreken wij over een kasverschil. Het aanwezige kasgeld wijkt dus af van het kassaldo volgens het kasboek en dat is een ‘kasverschil’.
Het is pas een kastekort als het werkelijke kassaldo minder is dan het totale kassaldo in kasboek.
Een kolommenbalans maak je door alle grootboekrekeningen bij elkaar te pakken en deze in kolommen onder elkaar te zetten. Je ziet per grootboekrekening het beginsaldo, de mutaties en het eindsaldo van de desbetreffende periode die je het geselecteerd.
Als je alle grootboekrekeningen en totaalsaldo’s hebt opgesteld is er een overzicht gemaakt in kolomvorm. De kolommenbalans is daarmee dus gemaakt. Met deze balans kun je de winst- en verliesrekening opstellen. Ook is deze kolommenbalans nodig om een begin- of eindbalans te maken. De beginbalans doe je aan het begin van het jaar en de eindbalans dus aan het einde van het jaar.
Leverancierskrediet houdt in dat je een korte tijd geld ‘leent’ bij een van jouw leveranciers. De factuur wordt dus niet direct betaald maar kan later of in termijnen. Dit is vooral handig zodra er grote voorraden moeten worden ingekocht. Het voordeel bij termijnbetalingen heeft ook voordeel op jouw liquiditeit en dus ook op de current ratio. Betaal je factuur ineens zal jouw liquiditeit afnemen.
De betekenis en definitie van liquiditeit is snelheid waarin een onderneming haar rekeningen op de korte termijn kan betalen.
Hoe sneller klanten jou betalen hoe sneller jij betalingen kunt uitvoeren. Om jouw bedrijf draaiende te houden moeten leveranciers, personeel, lening en de Belastingdienst op tijd betaald worden.
Bij een gebrek aan liquiditeit bestaat de kans dat jij als ondernemer direct in de problemen komen. Wanneer jij jouw facturen niet kunt betalen heb je kans dat leveranciers geen goederen meer willen leveren. Verkopen wordt dan erg moeilijk en het eenvoudig herstellen is best lastig.
De rentabiliteit van een onderneming is onder te verdelen in drie posten: de rentabiliteit over het totale vermogen, de rentabiliteit over het eigen vermogen en over het vreemde vermogen van jouw onderneming. De term geeft het verschil tussen gemaakte winst en het geïnvesteerde vermogen weer. Daarnaast kan de rentabiliteit over het totale vermogen worden berekend.
De rentabiliteit wordt berekend om een beeld te krijgen over de ‘gezondheid’ van een bepaalde organisatie, deze berekening is met name belangrijk voor investeerders en andere aandeelhouders. In principe is de rentabiliteit niets meer dan het geld dat is verdiend en waarmee dat geld is verdiend.
Rentabiliteit totaal vermogen:
(Winst + te betalen rente + belasting), gedeeld door je gemiddelde totale vermogen, keer 100 procent.
Rentabiliteit eigen vermogen:
Nettowinst (dus waar je rentebetalingen en belastingen al zijn afgetrokken) gedeeld door je gemiddelde eigen vermogen, keer 100 procent.
Rentabiliteit vreemd vermogen:
Te betalen rente gedeeld door het gemiddelde vreemd vermogen, keer 100 procent. Dit is hetzelfde als de gemiddelde rente die je over je leningen betaalt.
De winst van een onderneming moet op de lange termijn goed genoeg zijn om aandeelhouders uit te kunnen betalen, dit wordt berekend door middel van de rentabiliteit. Hoe beter de rentabiliteit van een onderneming is, hoe rendabeler. Als een onderneming rendabel is, is het voor andere investeerders interessant om in te stappen.
SEPA staat voor Single Euro Payments Area en is bedoeld om het betalingsverkeer in Europa te standaardiseren. SEPA biedt de zakelijke markt al jaren nieuwe mogelijkheden die flinke kostenbesparingen hebben opgeleverd.
In 2014 is samen met het nieuwe IBAN-nummer een samenwerking tussen verschillende landen in Europa ontstaan om buitenlandse betaalopdrachten gemakkelijker volgens een afgesproken format te gaan regelen. Het doel is gericht om minder fouten te maken, om sneller en duidelijke processen rondom buitenlandse betalingen te creëren.
Er wordt immers zo veel handel, zeker binnen de EU, gedreven en we al met elkaar verbonden zijn door de Europese Unie, dat ook de betalingen opnieuw ingericht moesten worden. De belangrijkste onderdelen van deze campagne zijn de nieuwe internationale IBAN-bankrekeningnummers geweest, plus de afspraak om betalingen en overschrijvingen zo veel mogelijk op een generieke manier te gaan uitvoeren.
Solvabiliteit is een term die vaak wordt gebruikt om aan te geven of dat jouw bedrijf financieel gezond is. Hoe meer eigen vermogen er is, hoe minder afhankelijk je bent van anderen zoals bijvoorbeeld de bank. De solvabiliteit geeft de verhouding tussen het eigen vermogen (bezittingen) en het vreemd vermogen (schulden) weer.
Wanneer je veel geld hebt geleend bij de bank, loopt de bank veel meer risico dan wanneer jouw bedrijf voor een groot deel is gefinancierd met eigen vermogen. Stel dat jouw bedrijf failliet gaat, dan krijgt de bank door het verkopen van jouw eigen bezittingen alsnog (een deel van) het geleende geld terug. Zodra de schulden hoger zijn dan de bezittingen loopt de bank meer risico om het geld te verliezen.
Veel bedrijven kunnen niet zomaar een nieuwe investering doen omdat er niet de middelen zijn om een investering zelf te financieren. Als er een lening wordt gevraagd willen financiers weten hoe de balans tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen eruit ziet. Ze willen wel weten of jij in staat bent om terug te betalen.
Vanuit jouw bedrijf kun jij of jouw medewerkers een zakelijke werktijdregistratie bijhouden die aan een bepaalde taak, opdracht of project wordt besteed. Omdat gewerkte uren betaald moeten worden door klanten is een nauwkeurige urenverantwoording essentieel voor het maken van correcte facturen.
Als je de tijd bijhoudt terwijl je werkt, kun je uiteindelijk nauwkeuriger factureren dan wanneer de tijd ingeschat wordt als de opdracht is voltooid. Nauwkeurig tijdschrijven schept vertrouwen bij klanten en is positief voor jouw reputatie als ondernemer.
De urenregistratie is ook noodzakelijk voor je urencriterium om voor de aftrekposten (indien je een eenmanszaak of VOF hebt) in aanmerking te komen.
Voorbelasting is de btw die je betaalt over aankopen voor jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van kantoorartikelen of productiematerialen. Deze btw mag je tijdens de btw-aangifte aftrekken van de btw die je hebt berekend op de verkopen aan jouw klanten. Het verschil tussen die twee bedragen moet worden betaald, of teruggevorderd aan/van de Belastingdienst.
Een winst- en verliesrekening heet ook wel resultatenrekening of exploitatierekening. Het geeft een overzicht van alle inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Dit overzicht eindigt met de over die periode behaalde winst of verlies.
De aftrekposten in het kort
Als ondernemer heb je dus te maken met een goede administratie waarbij inzicht en vooral grip op financiën noodzakelijk is. Maar je krijgt naast de administratie ook te maken met belastingen en de hieraan gekoppelde voordelen in de vorm van aftrekposten. Ook deze posten hebben wij in het kort voor je uitgelegd.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van jouw administratie of belastingzaken, wij adviseren, ondersteunen en willen vooral ondernemers helpen bij de groei.
De investeringsaftrek is een regeling waardoor er minder belasting betaald hoeft te worden. Je mag namelijk een deel van het bedrag dat je investeert aftrekken van de winst. Door te investeren kun je dus geld besparen.
Er zijn in Nederland drie soorten investeringsaftrek:
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
- Energie-investeringsaftrek
- Milieu-investeringsaftrek en VAMIL
Over het algemeen mag je van deze regelingen gebruikmaken als jouw bedrijf in Nederland gevestigd is en als je belastingplichtig bent. Voor de uitgebreide details, bedragen en percentages kun je de site bekijken van de belastingdienst.
De kleine ondernemersregeling, vaak afgekort tot KOR, is een btw-vrijstelling voor ondernemers die (nog) niet zoveel omzet draaien. Daarom heet deze regeling ook de kleine ondernemersregeling, omdat bedrijven met veel omzet geen gebruik kunnen maken van de KOR regeling.
Om in aanmerking te komen voor deze regeling moeten ondernemingen voldoen aan drie basisregels:
- Je bent een ondernemer en betaalt btw bij aankopen en rekent btw bij verkoop.
- De onderneming is gevestigd in Nederland.
- Je hebt minder dan 20.000 euro aan omzet per jaar
De meewerkaftrek is een aftrekpost die gunstig is wanneer jouw fiscale partner meewerkt in het bedrijf maar geen loon hiervoor krijgt. Dit zijn in feite vrijwillige uren. Afhankelijk van het aantal uren, mag er een percentage worden afgetrokken van de winst.
Als je geen winst hebt gemaakt dan kun je geen gebruik maken van deze regeling.
Er zijn verschillende regelingen voor ondernemers om geld te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de Startersaftrek en Zelfstandigenaftrek. Een lagere winst betekent dus minder belasting! Als je gebruikmaakt van de Zelfstandigenaftrek mag je € 6.670 euro (in 2021) aftrekken van de winst.
Ook mkb-winstvrijstelling is een zogenaamde aftrekpost en hoe werkt dit?
De mkb-winstvrijstelling is een aanvulling op de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek is een verzamelnaam voor o.a. de Startersaftrek en de Zelfstandigenaftrek.
Als je gebruikmaakt van mkb-winstvrijstelling moet je dus eerst de Ondernemersaftrek toepassen. Daardoor vermindert de winst. Voor de winst die overblijft, mag de mkb-winstvrijstelling worden gebruikt.
Met mkb-winstvrijstelling mag u 14% van de overgebleven winst aftrekken. Dit hoeft niet bij de belastingdienst te worden aangevraagd. De verrekening vindt automatisch plaats tijdens de aangifte inkomstenbelasting.
Als ondernemer kan je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek is een bedrag dat u aftrekt van de winst zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Het maximale tarief voor ondernemersaftrek in 2020 is 46%. In 2021 is het maximale tarief 43%.
De ondernemersaftrek bestaat uit:
- Zelfstandigenaftrek
- Startersaftrek (verhoging van de zelfstandigenaftrek)
- Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
- Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)
- Meewerkaftrek
- Stakingsaftrek
De startersaftrek is een extra aftrekpost (belastingvoordeel) voor een startende ondernemers, zoals die van een eenmanszaak (zzp), vof of maatschap.
Als startende ondernemer heb je recht op de startersaftrek in de eerste 5 jaar dat je onderneemt. De zelfstandigenaftrek mag je in de eerste 5 jaar van uw bedrijf 3 keer verhogen met € 2.123.
De omzet kan namelijk in de eerste jaren tegenvallen. Met de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, die samen maar liefst € 8.793 is (in 2021), krijg je als startende ondernemer een extra voordeel.
Om de regelgeving te versimpelen is de werkkostenregeling (WKR) geïntroduceerd. De WKR is sinds 1 januari 2015 ingevoerd. De WKR geeft werkgevers ‘vrije ruimte’ om een bepaald percentage van de fiscale loonsom te besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan personeel.
Het gaat hier om vergoedingen die niet direct gelinkt zijn aan de werkzaamheden, zoals personeelsfeesten, bedrijfsfitness en kerstpakketten. Eigenlijk is dit dus een vorm van loon in natura.
Je mag gebruik van de zelfstandigenaftrek als je ondernemer bent en ook voldoet aan het urencriterium.
Je hebt recht op zelfstandigen aftrek als je minimaal 1.225 uur in het jaar besteedt aan je onderneming. Ook moet je minimaal 50% van je beschikbare tijd besteden aan je onderneming om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Voor starters geldt hiervoor een uitzondering.
Wie minimaal 1.225 uur per jaar werkt als zelfstandig ondernemer hoeft (in 2021) over de eerst verdiende € 6.670 euro geen inkomstenbelasting te betalen. Dus als je winst vóór belasting stel € 10.000 is dan betaal je belasting over € 3.330. (geen rekening houdend met de MKB-winstvrijstelling).
Waar je in 2019 nog over een bedrag van € 7.280 euro geen belasting hoefde te betalen wordt dit de komende jaren steeds minder.
Sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek al elk jaar met € 250,- verlaagd. Vanaf 2021 komt daar nog eens een extra verlaging van € 110,- bij. De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd tot € 3.240 in 2036.
Het urencriterium van 1.225 uur is een keihard gegeven. Start je halverwege het jaar met je onderneming ook dan moet je aan de 1.225 uren eis voldoen. Het is daarom aan te raden om in de eerste helft van het jaar je onderneming te starten.
Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt op 1 januari van het jaar waarin de zelfstandigenaftrek wordt gebruikt, dan mag je maar de helft namelijk aftrekken.
Is je winst te laag om de zelfstandigenaftrek helemaal te benutten? Dan kan je het bedrag aan net-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaren. Let wel dat je ook voldoende winst moet maken in die jaren om deze aftrek te kunnen benutten. Je winst moet dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek uit dat jaar.
Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn, mits je de discipline en kennis in huis hebt om geen belangrijke zaken te vergeten, optimaal gebruik maakt van aftrekposten en goed inzicht houdt in de financiële situatie van je bedrijf. Wil je dit echt niet zelf doen en de kennis gebruiken van experts, wij adviseren en ondersteunen jou graag.
info@fi-nance.nl
TELEFOON
0307370296
LOCATIE
HOUTEN